Med livet som insats – en dokumentär om Peteris Jansons

Latviešu versija, spied šeit

English version, click here

Med livet som insats är en dokumentär om Peteris Jansons (1922-2020).

Peteris flydde från sitt hemland Lettland på sin 21-årsdag år 1943 och hamnade då på Gotland. Efter en kort tid i Sverige rekryterades han av C-byrån och därefter påbörjades båtresorna mellan Gotland och Lettland. Syftet var att sätta i land agenter och utrustning i Lettland på uppdrag av C-byrån, men efterhand utmynnade resorna i den s k Livlinan som bidrog till att få över många av de ca 4 000 letter som flydde till Sverige under den här tiden.

I filmen berättar Peteris själv om sina upplevelser och minnen från resorna, som skedde med risk för hans eget liv.

Dokumentären är inspelad på Gotland 2006 av Marie Jansons, som är barnbarn till Peteris.

– Den här filmen gjordes som en del i den musik/mediautbildning jag läste 2004-2006. Hösten 2005 fick jag veta att Peteris skulle hålla ett föredrag och berätta om sina minnen från flyktingresorna, och jag bestämde mig då för att dokumentera detta. Efter att (för första gången!) ha tagit del av hans historia under detta föredrag, kände jag starkt att jag ville ta reda på mer om det han varit med om och göra egna intervjuer med honom för att det skulle bli ordentligt dokumenterat. Resultatet blev denna film.

Nu när min älskade farfar inte längre finns med oss, känner jag stor tacksamhet för att jag fick möjlighet att göra denna film. Processen tog rätt hårt på farfar, eftersom det han berättade om och i tanken återupplevde var sådant han hållit tyst om i 60 år, men han var samtidigt väldigt stolt över projektet och det känns därför fint att nu kunna tillgängliggöra filmen via nätet så att fler får möjlighet att ta del av hans historia.


Marie Jansons

Göteborg, november 2021