LANDSLAGETS FAIR PLAY TROPHY

08 _MG_7677

26 _MG_8299

UPPDRAG
Att för Göteborgs Fotbollförbund planera, koordinera och genomföra finaldagen i Göteborg i Landslagets Fair Play Trophy, en fotbollsturnering för sjätteklassare. I uppdraget ingick att ansvara för kontakt med alla berörda parter, planera och genomföra själva finaldagen, skapa PR och nå ut med turneringens kärnvärde (fair play) samt hitta lokala samarbetspartners som fanns på plats under dagen.

LÖSNING
Vi valde att skapa en dag där kärnvärdet fair play stod i centrum, snarare än själva tävlingen. Därför beslutades att vinnaren i Göteborgs distrikt skulle bli det lag som fick flest gröna kort under dagen, något man belönades med om man spelade extra schysst, istället för det lag som vann finalen på traditionellt vis. För att ytterligare sätta fokus på fair play, delade vi ut gröna armband med texten “Landslagets Fair Play Trophy” till alla deltagare. Vi skickade även ut diskussionsmateriel till klasserna samt gav dem i uppdrag att ta fram en lagflagga som skulle symbolisera fair play.

Dagen började sedan med en invigning där alla lagen tågade in med sina flaggor och där invigningstalaren David Lega poängterade vikten av att vara en god kamrat och främst tävla mot sig själv. Därefter följde själva turneringsspelet, och dagen avslutades med prisutdelning med hjälp av fotbollspelare från BK Häcken och Göteborg FC.

REFLEKTIONER
Dagen blev mycket uppskattad, och vi lyckades med vårt mål att sätta fokus på schysst spel och att vara en god kamrat snarare än att vinna till varje pris. Vi fick kommentarer som “Vilken härlig stämning! Precis som en VM-final!”, “Bästa dan på 3 år” och “Nu får jag också vara med och spela”. Tidningen GT var på plats och skrev om eventet, och även i de artiklarna låg fokus på fair play.

Här kan du se en video från dagen: http://www.youtube.com/watch?v=SyjPiVHQ0_0